Potentiometers - ze zijn muziek voor de oren

  13-06-2018


DE PRODUCTEN die Nexus Components levert, werken in cruciale omgevingen - militair, medisch en luchtvaart, om er maar drie te noemen. Maar het gaat niet alleen om het beschermen van het leven.

Soms wil je gewoon dat je gitaar een beetje beter klinkt.

Potentiometers - variabele weerstanden - kunnen de kalibratie van een circuit instellen en de snelheid van een voertuig aanpassen. Maar ze kunnen ook functioneren als toon- en volumeknoppen op een elektrische gitaar, kunnen ruis en wiebelen verminderen en kunnen twee pick-ups samen mengen.

Onlangs riep het faillissement van het Gibson-merk gitaren de markt voor elektrische gitaren in twijfel - maar enthousiaste gitaristen vinden vaak hun instrumenten op maat, en de tweedehandsmarkt is sterk. Het delen van expertise is gemakkelijker geworden - via YouTube-tutorials bijvoorbeeld - en muzikanten kunnen basisvaardigheden leren, zoals solderen om het meeste uit hun instrument te halen.

De CTS 450G potentiometers geleverd door Nexus zijn ideaal als een vervanging van topkwaliteit op gitaren zoals de iconische Fender Stratocaster - en zijn ontworpen om uitstekende controle en prestaties te leveren. De 450G-serie is een top-of-the-long 10% tolerantiepotentiometer ('pot') met laag koppel, speciaal ontworpen voor muzikaal gebruik.

CTS staat bekend als de eerste keuze voor Amerikaanse gitaarpotten, met een soepeler audio-taper dan goedkopere modellen. Ze hebben de voorkeur van sommigen boven de eigen potten van Fender.

Net als bij andere Nexus-benodigdheden hebben ze speciale opties en de 450-serie heeft een koperen bus en as, een aangepaste audioconus voor nauwkeurigheid en briljante consistentie.

Gitaristen - die dol zijn op DIY als het gaat om hun elektrische gitaren - kunnen een nieuwe potentiometer kiezen, afhankelijk van hun gitaar. Single coil pick-ups zijn geschikt voor een pot van 250 k en humbuckers (dubbele coil) hebben een pot van 500 k nodig. Hoe hoger de waarde, hoe helderder het geluid, dus een dubbele spoelgitaar heeft iets meer nodig vanwege het natuurlijk voller, dikker geluid.

Sinds 1896 is CTS een van de oudste fabrikanten van schakelaars, sensoren en componenten in de Verenigde Staten geworden en biedt het oplossingen voor de industriƫle, defensie-, medische en ruimtevaartindustrie.

Je vindt de CTS-gitaarpotten hier op Nexus http://nexuscomponents.co.uk/Manufacturers/CTS001/CTS%20Guitar%20Potentiometers%20450G%20Series

Foto door Haley Powers op Unsplash